- Anasayfa
- Jeotermal Enerji
JEOTERMAL ENERJİ
Jeotermal enerji, yer kabuğunda üretilen ve depolanan termal enerjidir. Nükleer reaktörünün Dünya’nın çekirdeğinin kendisi olduğu bir tür nükleer enerjidir. Dünyanın toplam ısı içeriğinin yalnız yüzde 0,1'i 2 milyon yıl boyunca toplam küresel enerji ihtiyacımızı karşılayabilir. Jeotermal Santraller, enerjiye ulaşmanın daha sürdürülebilir ve çevre dostu yoludur. Jeotermal enerji, kömür bazlı santrallerin ürettiği emisyonların %0,03'ünü ve doğalgaz bazlı santrallerin ürettiği emisyonların %0,05'ini üretir.
Jeotermal enerji, çok düşük seviyelerde sera gazı (GHG) emisyonları üretirken ve çevre üzerinde neredeyse hiçbir olumsuz etki yaratmazken, potansiyeli sayesinde artık eskisinden daha fazla farkındalık yaratıyor.
Diğer yenilenebilir enerji kaynaklarına kıyasla jeotermal enerjinin, yüksek verimlilik, stabilite, hava koşullarından bağımsız baz yük üretim kapasitesi, daha az arazi gereksinimi ve daha az ekolojik etki gibi birçok avantajı vardır.
Yeterli jeotermal kaynaklara ve üretim kapasitesine sahip ülkeler, jeotermal enerjinin önemini anlamış ve jeotermal enerji üretimini daha fazla desteklemek ve yaygınlaştırmak adına yeni yasalar ve resmi düzenlemeler yapmaya başlamışlardır.
Jeotermal Enerjinin Temel Özellikleri ve Avantajları
-
Yenilenebilir: Uygun rezervuar yönetimi yoluyla, enerji çıkarma hızı ile rezervuarın re-enjeksiyon vasıtasıyla yeniden dolum hızı, birbiriyle dengelenebilir.
-
Güvenilir: Jeotermal enerji, gün ve yıl boyunca sürekli ve tutarlı elektrik üretimi sağlayabilir
-
Baz Yük: Jeotermal enerji santralleri, hava koşullarından bağımsız olarak çalışarak, 7 gün / 24 saat prensibiyle aralıksız elektrik üretir.
-
Kendi Kendine Yeterli: Jeotermal kaynaklar, lokal rezervler sayesinde, enerji için 3. ülkelere bağımlı kalmadan, enerji üretimi için kullanılabilir.
-
Temiz: Modern kapalı-döngü (closed-loop) üretim sayesinde jeotermal enerji santralleri sera gazı yaymaz. Yaşam döngüsü boyunca GHG (sera gazı) emisyonları (50 g CO2 eq/kWhe) güneş enerji santrallerinden dört kat daha düşüktür. Jeotermal enerji santralleri, çoğu geleneksel üretim teknolojilerine kıyasla, yaşam döngüsü boyunca ortalama olarak daha az su tüketir.
-
Düşük Maliyetli: Jeotermal enerji, tüm yenilenebilir enerji kaynakları arasında en düşük elektrik maliyetine sahiptir.
-
En Yüksek Kapasite Faktörü: Jeotermal Enerji, tüm yenilenebilir enerji kaynakları arasında en yüksek kapasite faktörüne sahiptir.