- Anasayfa
- Enerjeo Kemaliye
- Jeotermal Yan Ürünler
JEOTERMAL YAN ÜRÜNLER
Elektrik üretimine ilave olarak, yararlı, çevre dostu ve karlı yatırım kalemlerini hayata geçirmek ve yan ürünler üretmek amaçlı ek tesislerin kurulmasıyla, gelirleri artırmak ve maksimize etmek mümkündür. Bu doğrultuda Enerjeo Kemaliye, jeotermal enerji yatırımlarının yan ürünleri olarak farz edilen alttaki kalemlerin yatırımları için planlama yapmış ve yatırımlara başlamıştır.
-
CO2
Jeotermal enerji santralleri en katı temiz hava standartlarını karşılayabilir. Düşük miktarda karbondioksit yayarlar. CO2 depolama tesisinin kurulması ile üretim sürecinde açığa çıkan CO2 depolanacak ve sıfır emisyon hedefine ulaşılacaktır. Ayrıca depolanan CO2, Mekanik Endüstrisi (Kalıplama, kesme, kaynak), Elektronik (Temizleme sıvısı), Kuru yıkama (Temizleme sıvısı), Klima (Devrelerdeki sıvı), Gazlı İçecekler, Kuru Buz Üretimi gibi birçok endüstride kullanılabilir.
-
Yeşil Hidrojen
Yeşil hidrojen, suyun yenilenebilir enerji kullanılarak yapılan elektrolizi ile üretilir. Doğal gazın yakılmasıyla açığa çıkan buharın proses edilmesiyle gri ve mavi hidrojen üretimi yapılmaktadır. Gri hidrojen üretiminde açığa çıkan CO2 salınır, mavi hidrojende ise CO2 tutulur. Bunlara ilave, nükleer enerji kullanılarak yapılan elektroliz ile pembe hidrojen, güneş enerjisi kullanılarak yapılan elektroliz ile sarı hidrojen üretilir. Yeşil hidrojen, gri hidrojenden önemli ölçüde daha düşük karbon emisyonuna sahiptir. Çelik ve çimento üretimi gibi sektörleri karbondan arındırmak ve böylece iklim değişikliğini sınırlamaya yardımcı olmak için kullanılabilir. Enerjeo yeşil hidrojen üretimi planlamaktadır.
-
Gübre (Üre) Üretimi
Depolanan CO2, NH3 (amonyak) ile birleşerek Üre’yi oluşturur. Üre, tarım pazarında büyük talep gören çok değerli bir üründür.
-
Metanol Üretimi
CO2, H2 (moleküler hidrojen) ile birleşirse Metanol oluşur. Metanol (CH3OH), plastikler, boyalar, araba parçaları ve inşaat malzemeleri dâhil olmak üzere yüzlerce günlük ürün için kimyasal bir yapı taşıdır. Metanol ayrıca arabaları, kamyonları, otobüsleri, gemileri, yakıt hücrelerini, kazanları vb. yakıtları için, temiz bir enerji kaynağı olarak kullanılır.
-
Su Madenciliği
Ortalama bir JES'de, saatte binlerce ton jeotermal yeraltı suyu dolaşır ve yeraltı kayaları arasında dolaşan bu su, üretim sistemi boyunca çeşitli ve değerli elementleri taşır. Gediz Grabeni tarihsel olarak volkanik faaliyetler açısından zengindir. Volkanik bir bölge olan graben, mineraller ve Lityum, Altın, Gümüş, Platin, Çinko, Magnezyum, Bakır vb. gibi değerli metaller ile diğer nadir toprak elementleri açısından oldukça zengindir. Bu değerli elementler, üretim akışının parametrelerini etkilemeden, enerji üretim akışına entegre bir süreç içerisinde, jeotermal yeraltı suyundan ayrıştırılabilir. Bu işleme su madenciliği (Water Mining) denir.
-
Sera
Sistemden gelen sıcak jeotermal su, seraları ısıtmak ve tarımsal üretimi maksimize etmek için kullanılabilir. CO2 bitki verimliliğini artırmak için ayrıca seralara verilmektedir. Jeotermal sistemden gelen sıcak su ve CO2, bir sera projesinin fizibilitesini tamamen değiştiren (yatırım ödeme süresini kısaltan) temel faktörlerdendir.
-
Şehir Isıtma
Jeotermal üretim döngüsü sırasında açığa çıkan fazla ısı enerjisi, yakındaki şehir ısıtma şebekesinde kullanılabilir.
-
Sebze ve Meyvelerin Kurutulması
Sıcak jeotermal su, sebze ve meyvelerin kurutulabileceği sıcak hava akımı oluşturmak için kullanılabilir. Mevcut büyük miktardaki ısı enerjisi sayesinde, yüzlerce ton sebze ve meyve, ekstra enerji maliyeti olmadan hızla kurutulabilir.
-
Kültür Balıkçılığı
Sıcak jeotermal su, balık ve karideslerin yetiştirilebileceği uygun bir sıcak su ortamı oluşturmak için kullanılabilir.
-
Termal Turizm - Balneo terapi
Termal turizm tesisleri oluşturmak için sıcak jeotermal su kullanılabilir. Jeotermal sudaki minerallerin, insan sağlığı üzerinde olumlu etkisi vardır.
-
Karbon Kredileri
Karbon kredisi, sahip olan şirketin belirli bir miktarda karbondioksit veya diğer sera gazları salmasına izin veren bir izindir. Genel olarak, sosyal sorumluluk sahibi kuruluşların karbon emisyonlarını dengelemesi ve "net sıfır CO2 kuruluşu" olabilmeleri için kullanılır. Bu karbon kredileri, sabit bir ticari anlaşma yoluyla veya spot piyasada geçerli fiyat üzerinden, özel teşebbüsler ve devlete ait kuruluşlar dâhil ilgili alıcılara satılarak nakit girişi oluşturulabilir.