- Anasayfa
- Jeotermal Faaliyetler
- Sismik Aramalar
SİSMİK ARAMALAR
Sismik aramalar, manyetik, elektrik, yerçekimi, termal ve elastik teoriler gibi fiziksel ilkeler aracılığıyla dünyanın özelliklerini ölçmeyi amaçlayan bir jeofizik araştırma biçimidir.
Sismik araştırma yöntemleri, herhangi bir kaynaktan üretilen sismik dalgaların (sinyalin) yayınımından hareketle ortaya çıkar. Sismik dalgalar yeraltında ilerlerken akustik empedans farkı yaratacak ortam değişikliklerinde yansır, kırılır veya saçılırlar ve nihayetinde tekrar yeryüzüne dönerler. Yeryüzüne döndüklerinde jeofon adı verilen alıcılar tarafından algılanarak bir sismik kayıt ünitesinde kaydedilirler. Dalga yayınımı prensibi ile yerin merkezi incelenebildiği gibi çok küçük alanlı bir yeryüzü parçasının incelenmesi de yapılabilir. Yeryüzünde yapılacak olan her tür mühendislik yapısının hesaplamalarındaki parametrelerin belirlenmesinde kullanılabileceği gibi, yeraltının zenginliklerinin belirlenmesinde de kullanılmaktadır.
Sismik aramalarda temel prensip, enerji kaynağından yayılan ve alıcılara gelen dalgaların zamana karşın amplitüdlerinin (genliklerinin), yüzeye yerleştirilmiş oldukça hassas sensörlerden oluşan bir ağ tarafından sismik yansıma atış noktaları olarak kaydedilmesidir. Kaydedilen bu verilerin güçlü bilgisayarlarda özel yazılımlar vasıtasıyla analiz edilmesiyle yapılan 2D ve 3D görüntülemeler, doğal kaynakların (termal rezervler) varlığının tam olarak belirlenmesine yardımcı olmak ve potansiyelini karakterize etmek için kullanılır.
Sismik aramalarda elde edilen sismik kesitler, diğer bütün jeofizik yöntemlerde elde edilenlere oranla daha yüksek hassasiyet ve ayrım gücüne sahiptir. Bu nedenle sismik aramalar bütün dünyada en fazla para, zaman ve jeofizikçi gücünün kullanıldığı en yaygın yöntem haline gelmiştir. Yeraltının yapısal durumu ve stratigrafisi (katman yapısı) hakkında en sağlıklı ve en doğru bilgi, açılan bir kuyudan elde edilir. Fakat kuyudan elde edilen bilgi haritada tek bir nokta için ve sadece düşey yöndedir. Bu bilginin tek bir noktadan haritanın tamamına taşınabilmesi için sismik yöntemin kullanılması zorunludur.
Enerji Holding Jeofizik Hizmetler Bölümü (EHGED), senkronizör ve kontrolörleri ile komple bir sistem olan sismik ekipmanı ile eski ve pahalı konvansiyonel uygulamalara kıyasla daha az sayıda insan gücüne ihtiyaç duyarak, kablolu ve kablosuz ekipman kullanımıyla ve dronlarla veri toplayabilmekte; toplanan bu verilerle 2D ve 3D yeraltı modellemesi yapabilmektedir. 3 boyutlu çözümlemeler, yüksek çekirdek sayılı güçlü bilgisayar sistemleri kullanılarak kısa sürede sonuçlandırılmaktadır.
EHGED, kablosuz sismik aramalarda benzersiz bir sistem olan SERCEL ekipmanlarını kullanmaktadır. SERCEL, en ileri teknolojisi ve EHGED’e ait tüm ekipmanlarla tam uyumluluğu ile şüphesiz en gelişmiş kablosuz sistemdir. İster veri depolama ister gerçek zamanlı veri aktarımı için olsun, kablosuz QC ve veri toplama yetenekleri, benzeri görülmemiş düzeyde bir esneklik ve kalite kontrolü sunar.
Sismik arama faaliyetlerinde kullanılan gelişmiş teknoloji ürünü SERCEL ekipman listemiz:
- 428XL - Merkezi Ünite ve Server
- 2200 Kanallı Sensörler
- 428XL ve UNITE - Periferik Ekipmanlar
- ÜNİTE - Veri Toplama Üniteleri
- ÜNİTE - Yazılım Paketi
Jeotermal kaynakların tespitinde MT ve sismik yöntemlerin birlikte kullanılması dünyada kabul gören en etkili yöntemdir.