- Anasayfa
- Jeotermal Faaliyetler
- Manyeto Tellürik Aramalar (MT)
MANYETO TELLÜRİK ARAMALAR (MT)
Enerji Holding Jeofizik Hizmetler Bölümü (EHGED), tamamı jeofizik mühendislerinden oluşan deneyimli saha ekibi ve son teknoloji Phoenix MT/AMT ve TDEM cihazları ile Jeotermal sahalara uygun araştırma projeleri hazırlayarak hızlı ve güvenilir çözümler sunmaktadır. Projelerin boyutuna göre en hızlı çözümü üretecek cihaz konfigürasyonunu oluşturarak, Türkiye'nin her bölgesinde yer alan 'uzak istasyon' lokasyonları ile yüksek kalitede veri toplamakta ve 3 boyutlu modellemeler yapmaktadır.
Manyeto tellürik yöntem (MT), tüm dünyada jeotermal kaynakların aranmasında en yaygın kullanılan jeofizik yöntemdir. Araştırma amacına bağlı olarak birkaç metreden başlayarak >50km derinliklere kadar olan jeolojik yapıların araştırılmasında kullanılmaktadır.
Jeotermal alterasyon zonlarının belirlenmesinde, jeolojik süreksizliklerin, fay yapılarının ve jeotermal rezervuar niteliği taşıyan kayaçların araştırılmasında en etkili yöntemlerden biridir. Araştırma derinliği ve 3-D modellenebilmesi açısından DES yöntemine göre jeotermal alanlarda çok daha iyi sonuç vermektedir. Diğer jeofizik yöntemlere göre oldukça düşük maliyetlidir, çevreye ve tarımsal alanlara zarar vermeden veri toplamaya olanak verir.
Tüm MT istasyonlarında ölçülen TDEM (time domain electromagnetics) verileri kullanılarak yapılan Statik Kayma (Static Shift) düzeltmesi ile yorumlamada ortaya çıkabilecek hatalar en aza indirilmektedir. EHGED veri-işlem laboratuvarında kalite kontrolü ve analizleri yapılan veriler, paralel işlemci teknolojisine sahip bilgisayarlar ile 3-D olarak modellenmekte ve yorumlanmaktadır.
Son iki yılda 3000 istasyonun üzerinde MT/AMT ve TDEM verisi toplayarak veri-işlem ve modellemesini tamamlayan EHGED ekibi, sondajlarla teyit edilen başarılı projelere imza atmaktadır.
Bu kapsamda, EHGED ekibi altta yer alan kabiliyetlere sahiptir:
- Proje tasarımı ve yönetimi,
- Hızlı ve güvenilir veri toplama,
- Kalite kontrol,
- Sürekli 'uzak istasyon' veri hizmeti,
- Zaman serisi veri analizi,
- Veri-işlem,
- Boyutluluk analizi,
- TDEM verisi ile Statik Kayma düzeltmesi,
- TDEM verisi ile Statik Kayma düzeltmesi,
- İnteraktif 3-D Model sunumu,
- Jeoloji, jeokimya ve diğer jeofizik verilerle entegrasyon.